Allt om Spanien
Resor, produkter & aktiviteter

VAD GÖR EN FLYGRESA BILLIG?

Spanien.se är en sajt för dig som vill resa till eller bo i Spanien. Vi har samlat allt du behöver veta om Spanien. Här hittar du charterresor, sista minuten-resor, info om hur du gör för att köpa en bostad i Spanien. Men också de bästa platserna för att upptäcka kulturupplevelser, gå på sportevenemang, besöka sevärdheter, äta kulinarisk mat och göra roliga aktiviter.

Låna till husköp i Spanien


Drömmer du om att köpa hus i Spanien? Vi har samlat det du behöver veta kring husköpet och vad som gäller när du ska låna pengar till ditt bostadsköp i Spanien.

hus i spanien

Köpa hus i Spanien

Många i Sverige drömmer om att köpa ett hus i värmen. Men vad gäller egentligen. När du bestämt dig, är det bra att göra en grundlig research innan du börjar titta på hus i Spanien. Vad är viktigt för er? Det första vi rekommenderar är att hyra hus i det området ni funderar på att köpa i. Genom att hyra hus i Spanien först, kan ni få en bra känsla kring läget, närhet till butiker, mataffärer och kollektivtrafik. Om ni trivs, ja - då är det rätt plats att leta hus. 

När ni valt ut område kan ni börja fundera kring era önskemål och behov. För en barnfamilj kan antal våningar och säker pool vara viktigt. För er som vill ha storstadspuls kan läget vara det viktigaste. Ska huset ligga nära stranden eller är en privat pool tillräckligt? Det är även viktigt att tänka igenom under vilken tid planerar ni att bo i huset. Är det periodvis, året runt eller bara under sommarmånaderna? Vårt tips är att kolla över vilka uthyrningsmöjligheter som finns. De månader ni inte tänkt tillbringa i huset är en bra inkomstkälla.

Ni har hittat rätt område, rätt typ av hus och känner er redo, då är alla bitar på plats - nästan. Då kommer vi till finansieringen. Hur fungerar det egentligen att köpa hus i Spanien?

Kan jag ta bolån i Spanien?

I Spanien kan du ta lån på samma sätt som i Sverige och låna upp till 60%. Men för att ta bolån i en spansk bank så finns det några saker du behöver ta hänsyn till.

  • Belåningsgraden för de som inte bor fast i Spanien ligger på 60% av husets värde. Det kan gå att få upp belåningen lite mer, ungefär 5-10% men då behöver du ha fler ärenden i banken. Något som är bra att tänka på är att man inte kan låna för avgifter och skatter. Du behöver stå för ca 40% eget kapital.
  • Bolån i spanien är annuitetslån, vilket innebär att du betalar av lånet från och med första dagen och därefter varje månad. Amorteringskravet är dessutom annorlunda. Du som är äldre behöver noga se över din ekonomiska situation om du tänkt ta ett bolån i Spanien. När du fyller 65 eller 70 ska lånet vara betalt.
  • Det kan vara ganska svårt att få lånelöfte i spanien eftersom att man helst ska visa på en bostad eller handpenningsavtal.
  • Det vanligaste är tre månader rörlig ränta men det går även att välja buden ränta.
  • Ett bra tips från de största svenska fastighetsmäklarna är att ta kontakt med någon mäklare från för att få hjälp att förhandla bolån.

Köpa hus i spanien på distans

När covid-19 slog till i världen under 2020 blev flera processer allt mer digitala, så även bostadsköp. Det går att få virtuella visningar av bostäder online, men du har även möjlighet att gå på digitala visningar med en mäklare på plats som visar upp bostaden för er. Under visningen kan du ställa frågor till mäklaren. Digitala visningar är väldigt bra som ett tillägg till en eventuell bostadsaffär men det är viktigt att du även genomför en visning på plats inför ett köp.

Kan man ta privatlån för att köpa hus i Spanien?

Ja, det går att ta privatlån för att finansiera ett husköp i Spanien. Det går att låna upp till 600 000 kr när du tar ett privatlån utan säkerhet. Det totala beloppet skiljer sig åt bland långivarna.

Låna pengar i Spanien

Om du äger en bostad i Sverige kan du se över möjligheten att låna med huset i Sverige som säkerhet. Då är det bra att börja med att värdera dit hus och se om det finns möjlighet att utöka ett befintligt bolån. Om du tar ett bolån i Spanien, kan du endast låna pengar i max 30 år och till den dagen du fyller 75 år ska det vara helt betalt. 

Fördelar med att låna i Spanien

Lånet betalas i euro, vilket gör att du slipper valutarisk. Du binder inte heller upp ditt hem i Sverige när det kan förändras på den utländska marknaden.

Kostnader vid köp av hus i Spanien

Förutom själva kostnaden för huset, tillkommer fler kostnader så som registrerings- och anslutningsavgifter, notariekostnader och skatter. Vad beloppet hamnar på beror på storleken på lånet och köpeskillingen. De flesta bankerna i spanien har internetbank på engelska, så se till att skaffa autogiro och internetbank om du öppnar ett konto i spanien. 

Vad krävs för att ta ett privatlån?

Om du bestämmer dig för att ta ett privatlån för att finansiera ditt bostadsköp i Spanien så finns det några regler att följa. Du ska vara svensk medborgare, 18 år gammal, sakna betalningsanmärkningar och ha en fast inkomst. När du ansöker om privatlån görs en kreditupplysning.


Redaktionen
Spanien.se