Allt om Spanien
Resor, produkter & aktiviteter

VAD GÖR EN FLYGRESA BILLIG?

Spanien.se är en sajt för dig som vill resa till eller bo i Spanien. Vi har samlat allt du behöver veta om Spanien. Här hittar du charterresor, sista minuten-resor, info om hur du gör för att köpa en bostad i Spanien. Men också de bästa platserna för att upptäcka kulturupplevelser, gå på sportevenemang, besöka sevärdheter, äta kulinarisk mat och göra roliga aktiviter.

Att tänka på inför Spanienresan – 7 tips


Har du bokat en semester till soliga Gran Canaria eller fartfyllda Barcelona? Här har vi sammanställt en lista medallt som kan vara bra att tänka inför din resa till Spanien.

packlista spanien

Beroende på vart du ska resa finns det naturligtvis olika saker som är viktiga att tänka på – inte minst när det gäller vad du ska packa ner i resväskan. Några saker kan dock vara bra att ha koll på oavsett vilken destination du ska till. Nedan hittar du en rad tips som kan göra din resa mer bekväm och mindre krånglig.

Kolla vad som gäller kring bagage

Funderar du på om du ska ha med dig en resväska att checka in, eller om det räcker med ett handbagage att ta med på flygplanet? Vad som gäller kring storlek på handbagage varierar mellan olika flygbolag – glöm inte att kolla vad som är aktuellt när det gäller just din resa. Enligt den så kallade IATA-standarden som de flesta flygbolag rättar sig efter får ditt handbagage mäta som mest 56 x 45 x 25 centimeter. Det är dock inte alla flygbolag som har valt att följa denna standard – det kan exempelvis finnas olika regler bland lågprisbolagen.

Även när det gäller incheckat bagage kan reglerna variera när det gäller till exempel hur många väskor du får lov att checka in, hur mycket ditt bagage får väga och hur det fungerar med särskilt bagage. Genom att vara påläst innan du beger dig till flygplatsen slipper du onödigt krångel på plats och sparar såväl pengar som tid och energi.

Corona – covidbevis, hälsodeklaration och vaccinationspass

Kanske inte det roligaste att behöva tänka på när du laddar för semester, men med det nuvarande smittoläget i världen är det viktigt att komma ihåg att läsa på vad som gäller kring eventuella covid- och vaccinationspass på den destination du ska till. Du kan också behöva fylla i en hälsodeklaration innan din ankomst till Spanien. Dessutom kan det vara bra att se vilka restriktioner som finns i dagsläget för att göra det enklare för dig att planera aktiviteter på plats.

Uppdatera ditt reseapotek

Oavsett vart du ska resa är det en bra idé att se till att du har en välanpassat reseapotek. Några saker som platsar i reseapoteket oberoende på vilken destination du ska till är:

  • Värktabletter
  • Febertermometer
  • Plåster/förband
  • Receptbelagda läkemedel
  • Pincett och sax (tänk dock på att detta, precis som andra vassa föremål, inte får förvaras i ditt handbagage!)

Om det är solsemester med lata dagar på stranden på agendan finns några fler praktiska saker att packa ner – glöm till exempel inte solkräm, någon kräm att använda vid solsveda och vätskeersättning för de riktigt heta dagarna.

En del av reseapoteket kan vara bra att ha med sig i handbagaget. Tänk dock på att du i ditt handbagage inte får packa ner förpackningar som rymmer mer än 100 milliter. Det finns smidiga reseförpackningar att köpa som är perfekt storleksanpassade efter de regler som finns.

Behöver du en reseförsäkring?

Om du har en hemförsäkring ingår normalt sett vad som kallas för ett reseskydd där du kan få ersättning för bland annat olycka eller akut sjukdom. Om du ska på en kortare charterresa kan detta skydd vara fullt tillräckligt.

I en del fall, som exempelvis om du ska iväg på en längre resa eller på en resa med lite mer riskfyllda aktiviteter, kan det dock vara en bra idé att teckna en separat reseförsäkring. Undersök vad som ingår i din hemförsäkring för att se om det finns behov av en reseförsäkring i just ditt fall.

Att ta sig från flygplatsen 

Spanien har flera stora flygplatser där de mest vältrafikerade är Barajas Airport i Madrid, Barcelona Airport och semesterparadiset Mallorcas flygplats Palma de Mallorca Airport. Hur du tar dig från flygplatsen till din destination beror bland annat på vilken typ av resa du har bokat. När du bokar en charterresa till exempelvis någon av Kanarieöarna är det vanligt att du kan välja till busstransfer i samband med att du bokar flyg och hotell. Ett annat alternativ om denna möjlighet inte finns är att boka transfer separat för att ta dig till ditt hotell. Det brukar också finnas ett överflöd med taxibilar kring flygplatserna – även Uber är numera tillgängligt i många städer.

Hyr en bil – boka redan hemma

Kanske är du intresserad av att utforska platsen du besöker, eller helt enkelt vill ta dig från flygplatsen för egen maskin? Istället för att behöva ta dig till en fysisk biluthyrning på plats i Spanien kan du på många populära resmål välja att boka en bil online genom smarta uthyrningstjänster. På så vis kan du enkelt välja vilken typ av bil du vill ha, när och var du hämtar bilen samt hur länge du ska ha den. Du betalar också på förhand, och slipper krångla på plats. Enklare blir det helt enkelt inte!

Gör flygresan mer bekväm

Att resa med flyg är inte alltid det roligaste – här kommer några tips som kan göra din flygresa lite mer trivsam:

  • Varför inte passa på att prova en ljudbokstjänst? Flera av de mest populära aktörerna erbjuder dessutom en kostnadsfri första månad, vilket gör att du kan testa om ljudböcker är något för dig innan du behöver börja betala för tjänsten. Om du ska på solsemester kan det även vara skönt att ha en bok att lyssna på under lata dagar i solstolen.
  • Är filmen som visas på planet inte i din smak? Att ta med dig din platta och använda någon streamingtjänst för att kolla på din favoritserie istället är aldrig en dum idé, och plötsligt känns det som att flygresan går betydligt mycket snabbare.
  • På de flesta flygplan är sätena inte särskilt bekväma (om du inte lyckats hamna i första klass!). Om du ändå vill ha det bekvämt och kanske till och med sova en stund kan det vara en bra idé att införskaffa en nackkudde innan resan. På så vis slipper du gå av flygplanet med den klassiska stela nacken utan är utvilad och redo för semester.


Redaktionen
Spanien.se
Innehåll i denna artikel

Artiklar

Hyra hus i Spanien – välj Mallorca, Marbella eller Gran Canaria

Hyra lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Mallorca

Köpa hus i Spanien – Mallorca, Marbella eller Torrevieja

Solskydd och solkräm – så hittar du rätt

Hyra bostad i Spanien

Hyra hus i Málaga och på Costa del Sol

Hyr lägenhet i Calella de Palafrugell

Weekendresor till Spanien – shoppa i Barcelona eller sola på Mallorca

Köpa lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Gran Canaria?

Köpa bostad i Spanien