Allt om Spanien
Resor, produkter & aktiviteter

VAD GÖR EN FLYGRESA BILLIG?

Spanien.se är en sajt för dig som vill resa till eller bo i Spanien. Vi har samlat allt du behöver veta om Spanien. Här hittar du charterresor, sista minuten-resor, info om hur du gör för att köpa en bostad i Spanien. Men också de bästa platserna för att upptäcka kulturupplevelser, gå på sportevenemang, besöka sevärdheter, äta kulinarisk mat och göra roliga aktiviter.

Köpa lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Gran Canaria?


Drömmer du om att köpa lägenhet i Spanien – kanske i populära orter som Marbella och Torrevieja eller på Gran Canaria? Oavsett var du vill bo hittar du här konkreta tips när du ska köpa lägenhet i Spanien.

köpa lägenhet marbella torrevieja
Sugen på att köpa lägenhet på Gran Canaria eller i Marbella? Ta del av vår matiga guide inför ditt lägenhetsköp i Spanien.

Var ska man köpa lägenhet i Spanien?

Ett av de första, och viktigaste, besluten när du har bestämt dig för att köpa en lägenhet i Spanien är att fundera på var du vill bo. Här presenterar vi de mest populära orterna och städerna för lägenhetsköp i Spanien. 

Köpa lägenhet i Marbella – solsäkra orter på Costa del Sol

Många svenskar väljer att söka sig till Costa del Sol där du hittar populära orter som Nerja, Málaga, Fuengirola och inte minst Marbella. Precis som kustens namn vittnar om bjuds du här på sol och värme under större delen av året. Längs med hela solkusten hittar du härliga stränder, utsträckta strandpromenader och gott om restauranger. Dessutom hittar du goda möjligheter till att uppleva kultur, historia och natur – här finns helt enkelt någonting för alla smaker.

Köpa lägenhet på Gran Canaria – bästa valet under vinterhalvåret

Ett annat vanligtvis solsäkert kort är att välja ett boende på någon av Kanarieöarna, där de mest populära är Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote. Här hittar du gott om boenden i varierande storlek, där du kan njuta av sol, bad, natur och god mat. Du kan antingen välja att bo nära, eller i, de större turistklustren eller välja en lägenhet som ligger lite längre från folkmyllret och bjuder på mer lugn. Att köpa lägenhet på någon av Kanarieöarna är framför allt ett bra val för dig som är intresserad av en lägenhet som du kan nyttja under vinterhalvåret.

Köpa lägenhet i Torrevieja – sol och bad på Costa Blanca

Även lite längre upp längs Spanien kust finns det flera populära orter och städer att köpa lägenhet i. Mest populärt är förmodligen Torrevieja och Alicante. Torrevieja har länge varit en favoritort bland många svenskar, och det är inte konstigt med tanke på den långa strandpromenaden, det stora utbudet av restauranger och de goda möjligheter till sol, bad och sport. Alicante bjuder istället på storstadskänsla – trots att det ligger alldeles vid Medelhavet. Här hittar du ett överflöd av restauranger och shopping, samtidigt som det finns gott om härliga, långsträckta stränder.

Tips inför att köpa lägenhet i Spanien

När du väljer var i Spanien du vill köpa din lägenhet är det naturligtvis intressant att fundera kring hur och när du har tänkt använda lägenhet. Fundera exempelvis på om du vill bo är korttid eller långtid. En del väljer även att köpa en lägenhet som en ren investering. I så fall är det klokt att välja en lägenhet med bra planlösning och ett attraktivt läge. Dels ökar det hyresintäkterna, och dels ökar det utsikterna för avkastning vid en eventuell försäljning. 

Om du har tänkt att bo här under längre perioder, kanske månader eller till och med år, är det extra viktigt att lägenheten lever upp till alla krav du har när det gäller exempelvis storlek och standard. Du ska trivas som om du vore hemma, helt enkelt! Om du bor i Spanien mer än 183 dagar per år kan du ansöka om att bli resident. Som resident får du samma rättigheter som spanska medborgare och tillgång till landets fria sjukvård. Det enda som skiljer är att du inte får rösta i valet till spanska parlamentet. Att vara resident kan även innebära skattemässiga och ekonomiska fördelar, som att du får lägre skatt och slipper betala förmånsvärde på din spanska fastighet. 

För dig som har tänkt nyttja lägenheten under kortare perioder kan det räcka med en lite mindre lägenhet – förmodligen kommer du spendera den mesta tiden utanför lägenhetens fyra väggar ändå. Fundera dels på hur ofta du kommer att besöka lägenheten, och hur länge du kommer att bo här vid varje besök.

Förutom vistelsetiden finns det en rad andra aspekter som kan vara bra att fundera kring innan man inleder köpprocessen. Ta gärna en titt på frågorna nedan för att se till att du hittar den bästa möjliga lägenheten för just dina behov.

 • Ska lägenheten ligga centralt eller utanför turistområdena?
 • Hur tänker ni kring egen pool eller gemensam pool?
 • Ska det vara nära till träning, aktiviteter och upplevelser?
 • Vill ni ha balkong/terrass?
 • Storlek på lägenhet – ska det även finnas plats för gäster?
 • Ska ni hyra ut lägenheten när ni inte är där?
 • Bor ni med eller utan bil och finns isåfall garage eller parkeringsplats?
 • Hur är det med närhet till livsmedelsbutik, restauranger, apotek, sjukhus, kollektivtrafik och liknande?

Så funkar det att bo i lägenhet i Spanien

Många bostäder ingår i en bostadsförening, vilket heter Comunidad de Propietarios på spanska. Föreningen står för underhåll av gemensamma utrymmen såsom trädgården, poolen, trappuppgången och fasaden. Om ditt boende ingår i en förening betalar du tillsammans med dina grannar kostnaden för detta varje månad.

Det finns gott om svenska organisationer i Spanien och du kan träffa många svenskar som bor permanent där. Svenska kyrkan, svenska skolan och olika communities är exempel på platser där du kan träffa andra svenskar. Om du behöver vända dig till svenska konsulat finns det på flera platser. Här kan du få hjälp med pass, reseråd, ekonomisk hjälp, vägledning och hjälp med lokala myndigheter.

Hitta en billig lägenhet i Spanien

Självklart är man ute efter ett prisvärt boende när man letar efter lägenhet utomlands. I Spanien är utbudet av lägenheter stort, vilket inte alls gör det omöjligt att hitta billiga lägenheter. Dock är det viktigt att tänka på att man förmodligen får kompromissa med en del när det gäller standard och bekvämlighet om man vill komma riktigt billigt undan. Kanske får du välja en lite äldre lägenhet, eller en lägenhet som ligger en bit från de centrala delarna av orten du valt? Ställ för- och nackdelar mot varandra för att hitta det bästa alternativet.

Ta lån för att köpa lägenhet i Spanien

Om du ska ta bolån för att köpa lägenhet gör du detta i en spansk bank. Du kan inte använda lägenheten i Spanien som säkerhet för bolån i Sverige. För att köpa en lägenhet i Spanien behöver du ha 30 procent i kontantinsats och du kan sedan låna 50-70 procent av lägenhetens värde. Utöver priset på bostaden tillkommer fler avgifter som ligger på ungefär 12-15 procent av det totala beloppet. Exempel på detta är notariekostnader, skatter, registreringsavgifter och anslutningsavgifter.

Det första du behöver för att ta lån i en spansk bank är att ansöka om ett skatteidentifikationsnummer (NIE-nummer). Detta nummer behövs framför allt för att köpa bostad i Spanien, men det behövs även för att flytta till och jobba i Spanien. När detta är godkänt är du behörig att starta ett bankkonto i en spansk bank – och därmed ett steg närmare ditt lägenhetsköp.

Tips! Om du vill prova på att bo i Spanien innan du köper en lägenhet finns det goda möjligheter att hyra en lägenhet, oavsett var i landet du är sugen på att bo.

Köpprocessen steg för steg

 • 1. FINANSIERING
  Ordna med finansiering redan innan du börjar leta bostad, så kan du agera snabbt när rätt objekt dyker upp. Antingen kan du belåna den spanska bostaden i en spansk bank. Lånet blir då i euro. Alternativt kan du belåna en svensk fastighet och få lånet i kronor. En tredje variant är att kombinera lån av båda sorter. Det gäller att hitta det alternativ som är mest fördelaktigt och en mäklare kan till med bra förslag på upplägg.

 • 2. JURIDISKT OMBUD
  Både köpare och säljare företräds vanligtvis av ett juridiskt ombud. Ombudet företräder klientens intressen och hjälper till genom hela affären. Observera att om du har tänkt låna till bostaden bör du välja ett ombud som är godkänt av den aktuella banken.

 • 3. NIE-NUMMER – NUMERO DE IDENTIFICACIÓN DE EXTRANJEROS
  För att kunna köpa en bostad i Spanien måste du ha ett spanskt personnummer eller så kallat NIE-nummer. Detta kan man ansöka om hos Spanska ambassaden eller konsulatet i Sverige, alternativt vid en spansk polisstation. Observera att NIE-numret endast är giltigt i tre månader – sedan måste du ansöka om ett nytt.

 • 4. BUDGIVNING
  När du har bestämt dig för en bostad är det dags att lägga bud. I de flesta fall lägger köparen bud under utropspriset och förhandlar med säljaren. I undantagsfall kan budgivning uppåt äga rum.

 • 5. KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT
  Som köpare har du undersökningsplikt, vilket innebära att du noggrant måste undersöka bostaden innan du skriver på köpekontrakt. Bostäder säljs i befintligt skick och det är mycket svårt att klaga på något i efterhand. Om det ej finns möjlighet att undersöka bostaden innan köp ska detta villkoras i köpekontraktet. Tag gärna hjälp av ditt juridiska ombud för att undersöka fastighetens legala status och anlita gärna experter som kan besiktiga fastigheten åt dig.

 • 6. KONTRAKT - ”ARRAS” ALTERNATIVT ”OPTION DE COMPRAS”
  När köpare och säljare har kommit överens om villkoren för försäljningen skrivs ett ”arras” eller ett ”Option de Compras” – ett köpekontrakt. En del villkor är fastställda i lag och är obligatoriska, medan andra är fria överenskommelser mellan parterna. Det finns möjlighet att skriva in villkor av särskild art, som att om ett lån inte beviljas så upplöses affären. I samband med att köpekontraktet skrivs ska även handpenningen (normalt 10 % av köpeskillingen) betalas. Om bostaden är attraktiv är det extra viktigt att få detta moment avklarat snabbt, så att bostaden reserveras och tas bort från marknaden.

 • 7. TILLTRÄDESDAGEN
  Efter att kontraktet är påskrivet träffas köparen och säljaren (eller ombud) samt mäklare hos en spansk notarie (notarius publicus). Affären färdigställs och ett ”Escritura Pública de Compraventa” – köpebrev - upprättas. Vid detta tillfälle säkerställer notarien köparens och säljarens identiteter 
samt bostadens legala skick. Om du behöver låna till bostaden hanteras även denna registrering av notarien. Efter att lagfarten har upprättats tar det upp till tre månader innan registreringen är helt färdig.

 • 8. BETALNING
  På tillträdesdagen betalas den resterande delen (90 procent) av köpeskillingen samt notarieavgift och transaktionsskatter. Betalning sker med certifierad bankcheck direkt till notarien och denne betalar skatter och lagfartsavgifter samt vidarebefordrar pengar till säljaren.

 • 9. TILLTRÄDE
  På denna högtidliga dag får du även nycklarna och omedelbart tillträde till bostaden. Eftersom denna köps i befintligt skick är det som sagt mycket viktigt att inspektera bostaden innan tillträdesdagen.

 • 10. ABONNEMANG OCH FÖRSÄKRINGAR
  Innan du lämnar notariens kontor på tillträdesdagen måste du se till att rätt abonnemang och försäkringar har tecknats. Allra viktigast är hemförsäkringen, som MÅSTE gälla från och med tillträdesdagen. Övriga abonnemang kan vara el, vatten, gas och internet.

 • 11. NJUT
  När affären väl har gått i lås och du har nyckeln i din hand är det bara att börja njuta av livet. Syftet är att skaffa en hög livskvalitet och i samma stund som du vrider om nyckeln har du framtiden i din hand. Om du har anlitat en bra mäklare ingår dessutom ofta efterservice – som juridisk rådgivning och skatterådgivning. Allt detta för att underlätta ditt nya bekväma liv i soliga Spanien.

köpa lägenhet spanien regler
Om du vill köpa en lägenhet i Spanien krävs det att du tar bolån i en spansk bank.


Redaktionen
Spanien.se
Innehåll i denna artikel

Artiklar

Hyra hus i Spanien – välj Mallorca, Marbella eller Gran Canaria

Hyra lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Mallorca

Köpa hus i Spanien – Mallorca, Marbella eller Torrevieja

Solskydd och solkräm – så hittar du rätt

Hyra bostad i Spanien

Att tänka på inför Spanienresan – 7 tips

Hyra hus i Málaga och på Costa del Sol

Hyr lägenhet i Calella de Palafrugell

Weekendresor till Spanien – shoppa i Barcelona eller sola på Mallorca

Köpa bostad i Spanien