Allt om Spanien
Resor, produkter & aktiviteter

VAD GÖR EN FLYGRESA BILLIG?

Spanien.se är en sajt för dig som vill resa till eller bo i Spanien. Vi har samlat allt du behöver veta om Spanien. Här hittar du charterresor, sista minuten-resor, info om hur du gör för att köpa en bostad i Spanien. Men också de bästa platserna för att upptäcka kulturupplevelser, gå på sportevenemang, besöka sevärdheter, äta kulinarisk mat och göra roliga aktiviter.

Köpa bostad i Spanien


Drömmer du om en egen bostad i Spanien? Du är inte ensam. På senare år har det blivit allt vanligare att fly söderut på semestern. Ett eget hus eller lägenhet kan bli en mycket bra investering och många ser det som en pensionsförsäkring att njuta av på ålderns höst, tillsammans med barn och barnbarn.

En bostad i Spanien kan vara en trygg och säker investering. Om du inte har tänkt utnyttja huset eller lägenheten hela året kan den hyras ut periodvis, vilket ger bra avkastning. Hur köpet går till skiljer sig mycket från i Sverige och det är viktigt att ta reda på fakta och förbereda sig väl innan det är dags att göra affär.

Vad har du för önskemål?

För att kunna leta mer målinriktat är det bra att veta vad det är du söker. Bostadens läge påverkar priset och tillgängligheten – både för dig och eventuella hyresgäster. Å ena sidan kan det vara skönt att bo nära en flygplats eller större stad med alla bekvämligheter, men å andra sidan kan ett lugnt eller lantligt läge ofta vara mer avkopplande. Många uppskattar att det är relativt enkelt att resa till Spanien med bil.

En viktig fråga är hur stor bostaden ska vara. Hur många sovrum och badrum önskar du? Ska det finnas fullt utrustat kök eller räcker det med ett pentry? Fundera även över bostadens läge och placering. I Spanien är hus eller lägenheter med strandnära läge särskilt populära. Många uppskattar närheten till fina stränder och i många fall kan man se havet från balkongen eller terrassen. De mest attraktiva bostäderna är förstås ofta dyra, men genom att söka sig ett par kvarter inåt kan vara prisvärt.

Fundera även över vilket skick bostaden bör ha. Kan du tänka dig att köpa ett renoveringsobjekt, eller vill du att allt ska vara i toppskick så att det bara är att flytta in? Skriv gärna en detaljerad önskelista där du rangordnar saker som är viktiga för dig.

Punkter att tänka på

 • Villa eller lägenhet?

 • Önskat antal rum/badrum

 • Takterrass, balkong eller uteplats?

 • Läge och utsikt

 • Pool på området

 • Luftkonditionering

 • Renoveringsbehov eller inte?

 • Närhet till golfbana

 • Närhet till strand

 • Närhet till flygplats

 • Närhet till butiker / restauranger / sjukhus

 • Parkeringsmöjligheter

Om du redan vet om det är antingen hus eller lägenhet som du är intresserad av kan du med fördel besöka våra respektive sidor om just detta. Följ länkarna nedan för att lära dig allt du behöver veta.

Hur går en försäljning till?

En bostadsförsäljning i Spanien går inte till på samma sätt som i Sverige. I Spanien är det sällan någon budgivning uppåt utan principen är att objektet säljs till den första köpare som är beredd att betala det begärda priset. Det kan även hända att köparen lägger ett lägre anbud och då är det upp till säljaren att acceptera eller inte. Öppna visningar är ovanliga i kustområdena och i stället brukar mäklare anordna privata visningsresor. Ofta visas flera hus eller lägenheter under loppet av ett par dagar.

Vissa försöker spara in mäklarkostnader genom att köpa bostad privat, men detta kan ofta bli dyrare i slutändan. Att köpa bostad i Spanien är nämligen helt annorlunda än i Sverige och det krävs att man förstår hur systemet fungerar. Därför är det en stark rekommendation att ta hjälp av någon som behärskar språket och som har tillräcklig expertis - för att säkerställa att affären går i lås. För att kunna köpa bostad i Spanien måste du först ansöka om ett spanskt personnummer – så kallat NIE-nummer. Detta är giltigt i tre månader.

Köparen och säljaren har var sitt juridiskt ombud och träffas hos en notarie, för att slutföra affären. Hos notarien, som är en officiell jurist(notarius publicus), skrivs köpebrevet på. Här sker även den slutliga betalningen. Notarien sköter allt pappersarbete och när lagfarten har utarbetats sker en slutlig inregistrering hos ”Registro de la Propiedad”, vilket kan ta upp till tre månader. Det är notarien som ansvarar för att överföringen går till på rätt sätt. Det är också denne som slutligen upprättar ägarbeviset - det så kallade ”Escritura Pública de Compraventa”. Samma dag som lagfarten skrivs under får du även tillträde till bostaden.

Du måste inte vara på plats själv för att genomföra köpet, utan det går att sköta affären via ombud med fullmakt. Det är dock viktigt att fullmakten är korrekt utfärdad enligt spanska formaliteter, för att den ska vara giltig i Spanien. En seriös mäklarfirma hjälper ofta till med hela affären - från början till slut – och kan förmedla nödvändiga kontakter. Om du är orutinerad och inte kan språket är det till ovärderlig hjälp att få handfast vägledning.


Redaktionen
Spanien.se