Allt om Spanien
Resor, produkter & aktiviteter

VAD GÖR EN FLYGRESA BILLIG?

Spanien.se är en sajt för dig som vill resa till eller bo i Spanien. Vi har samlat allt du behöver veta om Spanien. Här hittar du charterresor, sista minuten-resor, info om hur du gör för att köpa en bostad i Spanien. Men också de bästa platserna för att upptäcka kulturupplevelser, gå på sportevenemang, besöka sevärdheter, äta kulinarisk mat och göra roliga aktiviter.

Solskydd och solkräm – så hittar du rätt


Ska du på charterresa till Mallorca eller planerar du en hel sommar på den spanska solkusten? Oavsett vilken solig destination du har valt är det viktigt att komma ihåg solkrämen. Lär dig allt om solskyddsmedel och hitta rätt solkräm för just dig här.

bästa solskräm resa

Du står på hotellet i Marbella, redo för en heldag i solen med solbrillorna redan i pannan. Du rotar efter solkrämen i resväskan. För visst packade du väl ner den? Och kollade att den inte var för gammal? Vi vet, det är lätt att glömma! Vi vet också att det kan kosta minst dubbelt så mycket att köpa solkräm på plats på resorten. Här kommer därför en påminnelse – och en stor guide till hur du hittar rätt solkräm!

Vilken form ska jag välja?

Solskydd kommer i flera olika former, som exempelvis spray, mousse och kräm. Att välja en spray kan vara en bra idé när du har lekfulla barn som har bråttom iväg till nästa äventyr, medan en mousse ofta är enkel att applicera och lätt går in i huden. Liksom när du använder andra typer av lotions och krämer finns det solskyddsmedel som är särskilt anpassade för olika delar av kroppen. Till exempel finns det speciella krämer eller stift som är extra bra att använda på den känsliga huden i ansiktet. Det finns också läppcerat med solskyddsfaktor som skyddar dina läppar. Ofta kan det vara en bra idé att ha med sig flera olika solskyddsmedel, för att ha något som passar för alla tillfällen.

Solkräm – så funkar det

Att man bör skydda sig mot solens strålar vet de flesta – men hur fungerar egentligen en solkräm?Ett solskyddsmedel har flera olika funktioner som ska förhindra att din hud träffas av de skadliga UV-strålarna. Dels finns det ämnen som absorberar UV-strålar, och dels finns det ämnen som reflekterar dem. När du smörjer in dig med solskyddsmedel, oavsett om det är mousse, kräm eller stift, är det viktigt att inte snåla. Se till att du får ett ordentligt lager på huden, och att du kommer ihåg att smörja in hela kroppen. Det är till exempel lätt att glömma att smörja in fötterna! Kom även ihåg att smörja in dig upprepade gånger om du är ute i solen en hel dag, speciellt om du svettas eller badar mycket. Applicera gärna solkräm på nytt varannan eller var tredje timme.

Vilken solkräm är bäst?

Vilken solkräm som är bäst är naturligtvis väldigt individuellt beroende på vad man själv har för preferenser när det gäller exempelvis formula och doft. Välkända varumärken är exempelvis Evy, Nivea, Biotherm och Aco. Ta en titt på det breda utbud av solkräm som finns för att hitta rätt för just dig!

Solkräm för barn

Barn som är yngre än sex månader ska inte vistas i direkt solljus alls. Även lite större barn har väldigt känslig hud, och det är därför viktigt att använda solskydd med en hög solskyddsfaktor och smörja in löpande under dagen efter bad och lek. Det finns ingen solskyddskräm som skyddar helt mot solens skadliga strålar, oavsett hur hög solskyddsfaktor du väljer. Därför bör barn som vistas i solen även har kläder med uv-skydd.

Få det bästa skyddet mot solens skadliga strålar

När du ska köpa solkräm behöver du också välja mellan olika SPF. SPF står för Sun Protection Factor och är ett mått på hur hög solskyddsförmåga olika solskyddsmedel har mot UVB-strålar. De solskyddsmedel som har högst solskyddsfaktor ligger över 50, medan de med lättast skydd ligger under tio. Fundera på i vilken situation du ska använda solskyddet för att hitta det bästa alternativet! När du ska köpa solskyddsmedel är det viktigt att välja en sort som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Att solkrämen skyddar mot UVB ser du på att den är märkt med en SPF – att den skyddar mot UVA brukar stå skrivet i en cirkel på produkten. Båda typerna av strålning har en negativ inverkan på din hud och kan skada vävnaden. Vid för hög och långvarig exponering kan det i värsta fall leda till hudcancer.

Det är lätt att tro att det bara är i soligt väder som du behöver se upp för solens skadliga strålar, men även om du befinner dig i skuggan eller om det är mulet väder är det viktigt att se till att vara ordentligt insmord. Ett bra alternativ för dig som ska spendera dagen på stranden är att välja en vattenfast solkräm. Överlag är det bra att vänta en stund innan du går ut när du har smort in dig med solkräm. Detta för att krämen ska ha hunnit gå in i huden och börja verka innan du utsätter dig för solens strålar. Samma tankesätt gäller om du ska bada – se till att inte vara för snabb ner i vattnet direkt efter att du har smort in dig. Om du badar gäller det också att komma ihåg att smörja in sig igen efter badet, framför allt om du har valt ett solskyddsmedel som inte är vattenfast.

För dig som vill ha lite hjälp på traven med solbrännan i början av semestern finns det också solkrämer med färg, som likt en brun-utan-sol kan ge dig en solkysst look innan du ens har lämnat hotellrummet. Glöm inte heller att smörja in dig med after-sun efter en heldag i solen, för att lugna eventuell solsveda.

Hur länge håller solkräm?

De flesta solkrämer har en datummärkning som anger hur lång hållbarhet produkten har. Oöppnade produkter kan dock hålla längre om de förvaras rätt. Om du är osäker på om din solkräm har blivit för gammal är tipset att öppna och lukta på produkten. Du kan även se om den har skiktat sig – i så fall är det dags att köpa en ny! Att köpa solkräm och ta med sig på resan är ofta ett mycket bättre val än att köpa krämen på plats. Detta då produkterna normalt sett har ett betydligt högre pris på exempelvis en resort än vad de har på hemmaplan.

Tänk på! I ditt handbagage får du bara ha förpackningar om max 100 milliliter. De flesta solkrämer säljs i större förpackningar än så, så se därför till att packa ner solkrämen i resväskan som du checkar in.


Redaktionen
Spanien.se
Innehåll i denna artikel

Artiklar

Hyra hus i Spanien – välj Mallorca, Marbella eller Gran Canaria

Hyra lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Mallorca

Köpa hus i Spanien – Mallorca, Marbella eller Torrevieja

Hyra bostad i Spanien

Att tänka på inför Spanienresan – 7 tips

Hyra hus i Málaga och på Costa del Sol

Hyr lägenhet i Calella de Palafrugell

Weekendresor till Spanien – shoppa i Barcelona eller sola på Mallorca

Köpa lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Gran Canaria?

Köpa bostad i Spanien