Allt om Spanien
Resor, produkter & aktiviteter

VAD GÖR EN FLYGRESA BILLIG?

Spanien.se är en sajt för dig som vill resa till eller bo i Spanien. Vi har samlat allt du behöver veta om Spanien. Här hittar du charterresor, sista minuten-resor, info om hur du gör för att köpa en bostad i Spanien. Men också de bästa platserna för att upptäcka kulturupplevelser, gå på sportevenemang, besöka sevärdheter, äta kulinarisk mat och göra roliga aktiviter.

Köpa hus i Spanien – Mallorca, Marbella eller Torrevieja


Att köpa hus i Spanien kan kännas lite krångligt, men med noggrann planering behöver det inte vara så svårt. Här går vi igenom de grundläggande stegen för ditt husköp i Spanien, och du får också läsa om de mest populära orterna att köpa hus i.

köpa hus spanien
Är du sugen på att köpa ett hus i Spanien? Ta del av vår matiga guide för att få hjälp på traven till husköpet.

Var ska man köpa hus i Spanien?

För dig som vill köpa ett hus i Spanien gäller det först och främst att fundera på var i Spanien du vill bo. Vilket är helt enkelt det bästa stället att köpa hus på? Svaret på detta är förstås individuellt, beroende vad du är ute efter. Många som väljer att köpa hus i Spanien satsar dock på ett boende som ligger i södra Spanien, mycket på grund av längtan efter sol och värme. Här berättar vi lite mer om de mest populära platserna att köpa hus på i Spanien.

Köpa hus på Mallorca – en mix av stadsmyller och strandliv

En av de mest populära platserna att köpa hus på i Spanien är på Mallorca och i öns huvudstad Palma. Palma är välkänt för att bjuda på storstadskänsla i småstadsformat, och Mallorca bjuder också på gott om härliga stränder, natur, restauranger och upplevelser. Hit har solsugna nordbor begett sig ända sedan 1950-talet, och det är inte konstigt att just Mallorca också är en plats där många väljer att köpa hus.

Köpa hus i Marbella eller Málaga – upplev charmen på Costa del Sol

Även den spanska solkusten lockar värmesuktande turister stora delen av året – här skiner nämligen solen i stort sett året om. Längs med Costa del Sol hittar du omtyckta orter och städer som exempelvis Marbella, Málaga, Nerja och Fuengirola. Oavsett vilken av orterna du väljer kommer du att bjudas på en blandning av sol, bad, kultur, shopping och restauranger. För dig som vill köpa ett hus på solkusten finns det ett stort utbud att välja mellan i varierande storlek och standard – allt för att det ska finnas någonting som passar för alla smaker.

Köpa hus i Torrevieja – favoriten på Costa Blanca

Lite längre upp längs den spanska kusten mot Medelhavet hittar du Costa Blanca. Precis som på kusten längst i söder finns här flera populära städer och orter, inte minst Torrevieja och Alicante. Medan Torrevieja bjuder på strand, sport och god mat hittar du i Alicante en perfekt blandning mellan storstad och badort. Precis som på övriga orter finns här en blandning av hus, oavsett om du vill bo centralt eller en liten bit ifrån de största turistkomplexen.

Hur hittar man ett billigt hus i Spanien?

Oavsett var du vill bo i Spanien är det naturligtvis önskvärt att hitta ett så prisvärt alternativ som möjligt. Det enklaste sättet att hitta ett hus med så låg prislapp som möjligt är att vara noggrann med att jämföra alla sina alternativ. Hur viktigt är exempelvis läge, storlek och standard för dig? Och hur mycket är du villig att kompromissa med för att komma undan så billigt som möjligt? Ställ för- och nackdelar mot varandra för att hitta det bästa möjliga alternativet för just dig.

Bestäm ett prisläge – så mycket får det kosta

Innan du börjar leta efter hus bör du bestämma dig för vad det får kosta. Det tillkommer även extra avgifter som du måste lägga till – utöver försäljningspriset. De exakta procentsatserna påverkas av husets värde och vilket område den ligger i. Kostnaderna för juridiskt ombud och notarie kan också variera beroende på hur omfattande ärendet blir. Men nedanstående exempel kan ge en god fingervisning.

För ett begagat hus får du räkna med att lägga till cirka 11-13 procent av den totala köpeskillingen, på priset. Detta för att täcka notariens arvode, överlåtelseskatt "Impuesto de Transmisiones Patrimoniales" (8-10 procent) och avgifter. Om du väljer att låna i en spansk bank tillkommer uppläggningsavgifter och då bör du räkna med den högre siffran – 13 procent.

För ett nybyggt hus (som tas i bruk första gången) är kostnaden något högre. Du betalar ingen överlåtelseavgift utan istället tillkommer statlig mervärdeskatt (IVA) på cirka 10 procent samt stämpelavgift på 1-1,5 procent. Dessutom tillkommer kostnader för juridiskt ombud och notarie. Det totala påslaget för en nybyggd fastighet blir 13-15 procent. Mervärdeskatten kan även vara medräknad i priset, men i så fall ska mäklaren ange detta. En hel del att tänka på helt enkelt! I vårt prisexempel nedan kan du få en överblick vad kostnaden kan landa på rent konkret när det gäller en begagnat respektive en nybyggt hus.

Begagnat husNybyggt hus
Grundpris1 000 000 kr1 000 000 kr
Kostnad för notarie, juridiskt ombud, överlåtelseskatt och avgifter110 000 kr (motsvarande 11 procent)130 000 kr (motsvarande 13 procent)
Anslutningsavgifter vatten, el3000 kr3000 kr
Totalt1 113 000 kr1 133 000 kr

Ett hus med attraktivt läge kostar ofta mer, men är också en säkrare investering. Samtidigt är det viktigt att välja en prisnivå som du har råd med och känner dig bekväm med. 

Köpa hus i Spanien – så går det till

För att hjälpa dig på traven med ditt husköp i Spanien har vi här satt ihop en steg-för-steg-guide kring hur du går till väga. Vad ska man tänka på och vilka regler är det som gäller om man vill köpa ett hus i Spanien? Kolla gärna in vår sammanfattning som förhoppningsvis tar dig något steg närmare ditt husköp.

Steg 1 – Research

köpa hus spanien

Det första steget, som också är väldigt viktigt, är att göra en grundläggande research med utgångspunkt i era egna önskemål. Var vill ni exempelvis bo, vilken typ av hus vill ni ha och vad önskar ni ska finnas i närheten? Börja med att fundera på hur ni ska använda huset, och när. Har ni exempelvis tänkt bo här månadsvis, under vinterhalvåret eller under sommaren? Detta är faktorer som är avgörande för vad som blir bäst för er. Kolla också gärna upp vad som gäller för att hyra ut huset, beroende på vilken region som huset ligger i kan nämligen reglerna skilja sig åt.

Steg 2 – Förbered inför köp

köpa hus kontrakt

För att köpa hus behövs ett skatteidentifiationsnummer, även kallat NIE-nummer. Se till att ansöka om detta i god tid innan ni påbörjar köpprocessen. Det kan ta ett par veckor innan ansökan blir godkänd.

När ni har hittat en stad eller ett område som ni tycker om är det dags att börja gå på visningar. Passa på att boka in flera vid samma tillfälle. Vanligtvis rekommenderas du att gå på ett par visningar om dagen – men inte för många eftersom att det kan bli svårt att hålla isär bostäderna. Om du vill kan du boka in en digital visning om du inte har möjlighet att närvara på visningen, antingen privat eller med andra spekulanter. Då visar mäklaren på plats upp huset för er via videosamtal och du kan ställa frågor direkt i chatten.

Steg 3 – Finansiering

köpa hus spanien

Budgivning är relativt ovanligt vid husköp i Spanien, säljaren väljer istället ofta att sälja till den köpare som vill betala angivet pris. Därför är det bra att se till att ha alla finansiella bitar på plats inför köpet eftersom det inte brukar bli någon utdragen budgivning. Vill du däremot pruta blir det en förhandling.

Om du planerat att ta bolån i Spanien, se till att ha startat upp ett bankkonto i en spansk bank. När du öppnar ett spanskt konto använder du dig av NIE-numret, pass, dokumentation över ditt hus och nuvarande arbetssituation.

Steg 4 – Skriva på kontrakt

När ni bestämt er, finansiering är klar och ni kommit överens med säljaren är kontraktskrivning nästa steg. Börja med att gå igenom eventuella frågetecken kring huset och stäm exempelvis av vilka inventarier som följer med vid tillträdet. Se till att du har pengarna på samma konto i den bank du tänkt genomföra pengarna från.

Säljaren betalas vid tillträdet och om ni inte ska flytta till Spanien permanent behöver ni också utse en skatterepresentant. Detta behövs för att få hjälp med deklaration, skattefrågor och juridiska ärenden. När du registrerar lagfart för huset använder du NIE-numret. Vid tillträdet av huset kan du själv vara närvarande, men du kan även utse en representant med fullmakt.

Steg 5 – Tillträde

Dagen ni får nycklarna betalas köpeskillingen och andra kostnader såsom handpenning, lån och övriga kostnader räknas av från beloppet. Nu går ni igenom inventarielistan på plats i huset så att allt stämmer överens med beskrivningen. Checka av så att allt ser ut som det ska och att du fått nycklar till allt som ingår, till exempel extra byggnader, grindar och liknande. Passa på att kolla omgivningen och prata med grannarna för att få en så bra start som möjligt.

Tips! Om du är sugen på att bo i Spanien, men inte vill ta steget att köpa ett hus direkt, finns det goda möjligheter att hyra ett hus för att prova på om det är något för dig. Besök gärna vår sida om att hyra hus i Spanien för att läsa allt om hur du hyr och vilka orter som är mest populära.

Fallgropar att undvika

  • Om en fastighet har ett ”för bra pris för att vara sant” eller om affären upplevs som alltför stressig, bör du dra öronen åt dig.

  • Köp aldrig ett hus utan att ha haft möjlighet att se det. Har du väl lagt handpenning så är det svårt att backa ur affären.

  • Om du köper ett hus med avsikten att hyra ut den kan det vara bra att köpa en som har ett historik av uthyrning. Be gärna att få se papper som visar intäkter.

  • Var medveten om att vissa områden är mindre attraktiva. Ett hus kan ha ett fint läge vid havet men om den ligger i en spökstad kan den ändå vara svår att hyra ut – eller sälja om du skulle ångra dig.

  • Tänk på att det tillkommer fasta kostnader för att äga och sköta om fastigheten.

  • Köp inte en dyrare fastighet än att du har råd. Att sätta sig i en sits där man är beroende av hyresintäkter för att betala av lån är inte att rekommendera.

Vi frågar – HusmanHagberg svarar

1. Vilka är era bästa tips till någon som är sugen på att köpa hus i Spanien?

– Köpprocessen i Spanien kan vara komplicerad utan hjälp av en seriös mäklare som har erfarenhet av den spanska bostadsmarknaden. Till en början är det därför viktigt att man tar kontakt och anlitar en professionell mäklare som kan värna om dig som köpare, kommunicera på ditt språk, med dina önskemål och hålla dig som köpare trygg och informerad under hela köpprocessen. Från första visningen till det att köpet går igenom.

– Precis som i Sverige är det viktigt att se till att du har finansieringen under kontroll innan du bokar en resa till Spanien för att gå på visningar. Viktigt är att sätta en budget för vad bostaden får kosta och det är även viktigt att komma ihåg att det tillkommer kostnader på cirka 10–15 procent av köpeskillingen för exempelvis legalt ombud, inskrivningar och skatter. Det är ovanligt med exklusivitet på den spanska bostadsmarknaden, så för dig som köpare räcker det att ha kontakt med en mäklare som kan hjälpa dig med visningar och guide dig genom köpprocessen.

2. Är det ett bra läge att köpa hus i Spanien just nu?

– Ja, den spanska bostadsmarknaden fortsätter gå starkt. Under det andra kvartalet gjordes totalt 163 909 bostadsaffärer, vilket är näst högst sedan 2008. Intresset från utländska köparna är just nu väldigt högt och ökade starkt under Q2 med över 11 procent.

– Intresse från svenskarna är alltid stort när det kommer till att hitta sitt drömboende i Spanien. Med pandemin blev det även vanligare att jobba på distans och många ser nu en möjlighet att leva och njuta av det varmare klimatet en större del av året. Vi ser också att de som har haft pengar på börsen tänker om och väljer att investera i fastigheter just nu. Spanien är svenskarnas favorit och kommer alltid att vara det.

Citat från Cecilia Martinsson, HusmanHagberg Altea/Denia, och Henrik Hagberg, VD HusmanHagberg Utland

regler köpa hus spanien allt du behöver veta
Det finns mycket att tänka på vid husköp utomlands – ta gärna del av vår steg-för-steg-guide för att lära dig mer om att köpa hus i Spanien.


Redaktionen
Spanien.se
Innehåll i denna artikel

Artiklar

Hyra hus i Spanien – välj Mallorca, Marbella eller Gran Canaria

Hyra lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Mallorca

Solskydd och solkräm – så hittar du rätt

Hyra bostad i Spanien

Att tänka på inför Spanienresan – 7 tips

Hyra hus i Málaga och på Costa del Sol

Hyr lägenhet i Calella de Palafrugell

Weekendresor till Spanien – shoppa i Barcelona eller sola på Mallorca

Köpa lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Gran Canaria?

Köpa bostad i Spanien