Allt om Spanien
Resor, produkter & aktiviteter

VAD GÖR EN FLYGRESA BILLIG?

Spanien.se är en sajt för dig som vill resa till eller bo i Spanien. Vi har samlat allt du behöver veta om Spanien. Här hittar du charterresor, sista minuten-resor, info om hur du gör för att köpa en bostad i Spanien. Men också de bästa platserna för att upptäcka kulturupplevelser, gå på sportevenemang, besöka sevärdheter, äta kulinarisk mat och göra roliga aktiviter.

Köpa resväska – välj den bästa modellen


Funderar du på vilken resväska du ska köpa? Och vad finns det egentligen för regler kring handbagage på flyget? Här har vi samlat allt du kan behöva veta om resväskor!

köpa bästa resväskan

Att ha en bra resväska är A och O när det är dags att åka på semester. Men vilken väska ska man välja? Idag finns en uppsjö av olika varianter att välja på, oavsett om du är ute efter en större resväska att checka in eller en kabinväska att ha med dig ombord på flygplanet. Några saker som kan vara bra att fundera på när du ska välja resväska är hur du reser, vilka funktioner du är ute efter och hur du vill att väskan ska se ut.

När du ska köpa en ny resväska kan det vara smart att välja en väska av god kvalitet. En resväska är ingenting du vill behöva köpa nytt var och varannan gång du reser, utan det ska helst vara en tålig modell som du kan använda i många år. Köp därför gärna en resväska av ett välkänt varumärke! 

Köpa resväska – hård eller mjuk?

Resväskor kommer i olika material, och det första steget är att välja om du vill ha en mjuk eller hård väska. Många väljer att köpa en hård väska för att den är mer tålig för de många stötar väskan kan råka ut för under en resa. Du får helt enkelt ett bättre skydd för dina saker. Däremot är en hård väska svårare att laga än en mjuk, om du ändå skulle ha otur att den går sönder.

Om du vet att det är en hård väska du vill ha finns det olika prisklasser att välja på beroende på material. De billigaste varianterna är gjorda i hårdplast, och de är normalt sett ganska känsliga för repor och stötar. Om du istället väljer en väska i exempelvis polykarbonat eller polypropylen får du en resväska som är både lätt och hållbar. Men däremot lite dyrare. Fundera på hur mycket och i vilka situationer du kommer att använda din väska för att hitta det bästa alternativet.

Tänk på! En bra idé kan vara att köpa en resväska i en mer utstickande färg. Det gör det enklare för dig att hitta resväskan bland alla andra på bagagebandet. Se annars till att märka din väska på något sätt så att du lätt kan hitta den.

Populära väskor från välkända varumärken

På Tobuy.com hittar du kvalitativa väskor från välkända varumärken – oavsett om du är ute efter en större resväska eller kabinväska att ha med ombord på planet. Följ gärna länkarna nedan för att komma direkt till hemsidan, där du kan jämföra alla väskor för att hitta den bästa modellen för just dig.

Glöm inte de praktiska detaljerna – hjul och låsning

Ett annat tips är att alltid välja en resväska med hjul – antingen två eller fyra beroende på vad du föredrar. Välj också en resväska där du enkelt kan skjuta in handtaget, för att det ska bli smidigt när du rör dig på flygplatsen och vid incheckning. När det gäller handbagage är det oftast smartast att köpa en mjuk väska. De är lätta att ha med sig, och de är också enklare att få plats med i bagagehyllan eller under sätet framför. Här kan det vara smidigt att ha en med fyra hjul som är lätt att rulla på högkant. Glöm inte heller att kolla vad resväskan har för låsning. Det enklaste alternativet är att välja en resväska som har ett kombinationslås i handtaget – på så vis slipper du krångla med hänglås och har ingen nyckel som du behöver hålla ordning på.

Vad finns det för regler för incheckat bagage?

Det finns några olika regler att ha koll på när det gäller incheckat bagage. Det första handlar om hur mycket din resväska får väga, och detta beror bland annat på vilken typ av biljett du har köpt. Vanligt är att det i din biljettkostnad ingår att du får checka in en resväska som väger 23 kilo – så är det exempelvis om du reser med SAS eller Norwegian. Denna vikt är dock inte den maximala du får ha med dig, maxgränsen ligger istället på 32 kilo. Dock får du betala en extra avgift om ditt bagage väger över 23 kilo.

Även måtten på din resväska är såklart intressanta – här kan reglerna variera lite så tipset är att besöka hemsidan för det flygbolag som du kommer att resa med för att hitta vad som gäller i just ditt fall.

Regler för handbagage

De flesta flygbolag följer den så kallade IATA-standarden, och enligt denna får ditt handbagage mäta som mest 56 x 45 x 25 centimeter. Det är dock inte alla bolag som har valt att följa denna standard – glöm inte kolla upp vad som gäller för just din resa! När det gäller hur mycket din kabinväska får väga varierar även detta mellan olika flygbolag. Många tillåter en vikt på åtta kilo, men det finns även bolag som låter dig ha ett handbagage som väger tio eller tolv kilo.

Med handbagage gäller det att tänka på mer än bara regler kring vikt och mått. Vad får man exempelvis ha med sig i sitt handbagage? Eller rättare sagt, vad får man inte ha? För det första är mängden vätska du får ha med dig begränsad. Begreppet ’vätska’ i flygvärlden är ganska brett och innefattar även till exempel krämer, sprayer och geléer. I ditt handbagage får varje förpackning med vätska rymma max 100 milliliter. På flygplatsen kommer du att få en återförslutningsbar plastpåse som rymmer en liter – i denna ska alla dina behållare för vätska rymmas. Så det gäller att packa smart! I handbagaget får du inte heller ha med dig några vassa föremål som till exempel pincetter och nagelsaxar.

Packa smart – gör såhär!

  • Planera! Om du exempelvis är osäker på vilka/hur mycket kläder du ska ha med dig kan det vara smart att bestämma dina outfits redan innan du åker. På så vis minskar risken att du har med dig en massa onödiga plagg.
  • Packa tungt nere vid hjulen och lättare uppe vid handtaget, så du slipper en otymplig väska som lätt välter. Glöm inte att lägga necessär och annat som du vill ha lättillgängligt överst i väskan.
  • Vika eller rulla? Normalt sett tar dina kläder mindre plats om du rullar dem istället för att vika.
  • Tänk till med skorna. Du kanske inte behöver så många par som du tror? Du kan även använda skorna för att exempelvis packa strumpor i.
  • Om du är rädd om din packning och samtidigt vill ha en bra överblick kan du använda någon typ av packningskuber eller packningspåsar. På så vis får du ordning och reda i packningen!
  • Sist men inte minst, behöver du verkligen en resväska som du måste checka in? I många fall kan det vara fullt tillräckligt med ett handbagage, i alla fall om du reser ensam eller inte ska vara borta så många dagar.


Redaktionen
Spanien.se
Innehåll i denna artikel

Artiklar

Hyra hus i Spanien – välj Mallorca, Marbella eller Gran Canaria

Hyra lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Mallorca

Köpa hus i Spanien – Mallorca, Marbella eller Torrevieja

Solskydd och solkräm – så hittar du rätt

Hyra bostad i Spanien

Att tänka på inför Spanienresan – 7 tips

Hyra hus i Málaga och på Costa del Sol

Hyr lägenhet i Calella de Palafrugell

Weekendresor till Spanien – shoppa i Barcelona eller sola på Mallorca

Köpa lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Gran Canaria?