Allt om Spanien
Resor, produkter & aktiviteter

VAD GÖR EN FLYGRESA BILLIG?

Spanien.se är en sajt för dig som vill resa till eller bo i Spanien. Vi har samlat allt du behöver veta om Spanien. Här hittar du charterresor, sista minuten-resor, info om hur du gör för att köpa en bostad i Spanien. Men också de bästa platserna för att upptäcka kulturupplevelser, gå på sportevenemang, besöka sevärdheter, äta kulinarisk mat och göra roliga aktiviter.

Paddelsurfa i Spanien - så gör du


Glid längs med vattenytan och njut av lugnet, motionspaddla eller utöva SUP-yoga. Här hittar du en guide över vart i Spanien du kan paddelsurfa och vilken utrustning du behöver.

Paddelsurfa i Spanien

SUP står för Stand up paddle board har under de senaste åren blivit väldigt populärt. Många använder SUP i Sverige under sommarmånaderna då vattnet är lite varmare. Men du kan teoretiskt sett paddla när som helst vart som helst. Om du är ovan och vattnet är kallt, kan en våtdräkt vara ett bra val. För att vara extra säker kan det vara bra att ha flytväst. Glöm inte heller solskyddet, eftersom vatten reflekterar solljus och det går snabbt att bränna sig.

Alla kan paddelsurfa

Vem som helst kan paddlesurfa. Det är relativt lätt att lära sig så länge man har en någorlunda stabilitet och balans. Man får nog inte heller vara rädd för att bli blöt! Så fort grunderna sitter kan du enkelt och smidigt glida längs med vattenytan och utforska omgivningarna kring dig.

SUP-yoga

När man börjar paddelsurfa kan den största utmaningen vara balansträningen. Men när du fått in rätt teknik kan surfandet vara väldigt avslappnande. Tack vare stabiliteten på en SUP-bräda till skillnad från en vanlig surfingbräda, kan du till och med utöva yoga på SUP-brädan. Många använder sig av denna träningsform och det finns kurser du kan gå. På brädan kan du göra de flesta klassiska yogapositionerna.

Paddelsurfa i Spanien - Bästa städer och stränder

Nästan oavsett vart du befinner dig i Spanien kan du få tag på en stand up paddle. De långa stränderna längs kusten erbjuder framförallt sol och bad men dessutom flera olika vattenaktiviteter. Många surfare lockas till det varma medelhavet och de senaste åren har det blivit allt mer populärt med stand up paddle.

3 perfekta platser för paddlesurfing i Spanien

Nedan hittar du tips på spanska orter där du kan hyra och testa på stand up paddle. Via länkarna kan du kolla på hotell i städer nära havet och boka det hotell som passar bäst.

Barcelona - Längs strandpromenaden mitt i stan finns väldigt bra möjligheter för olika vattenaktiviteter förutom sol och bad. Här kan du gå kurser och hyra SUP. Det finns även båtturer med möjlighet att testa stand up paddle. 

Boka resa till Barcelona via Booking här.

Mallorca - På flera platser på Mallorca kan du hyra SUP. Det finns nybörjarkurser men även uthyrning för den erfarne paddlaren. 

Boka din resa till Mallorca via TUI här.

Gran Canaria - Kanarieöarna erbjuder mängder av vattenaktiviteter. På Gran Canaria finns många hotell i direkt anslutning till stranden. Här finns både kurser och uthyrning av stand up paddle. 

Boka din resa till Gran Canaria via TUI här.

Vilken stand up paddle ska jag välja? Uppblåsbar eller hård bräda

En viktig första fråga att ställa sig när du ska köpa SUP är, vad har du plats för? Både uppblåsbar och hård bräda ska förvaras någonstans när den inte används. SUP tar stor plats och kräver förvaring under hela året. Om du har ett förråd eller garage kanske det inte blir något problem. Men för den som bor i lägenhet eller på mindre yta kan en uppblåsbar SUP vara ett bättre alternativ. En stor fördel med en uppblåsbar SUP är att den är enkel att förvara och packa undan. Den är dessutom utmärkt att ta med på resan.

Olika användningsområden stand up paddle

Brädorna har olika form för att passa olika aktiviter. En kortare bräda är lättmanövrerad och smidig, den längre brädan är snabbare och den breda brädan är stabilare. Om man vill surfa längs kuster ska man välja en långsmal bräda som klarar vind och lätta vågor. En bredare bräda behövs om du vill ha mycket stabilitet och ska utöva yoga på den. Den är även bättre för den lite ovane paddlaren som fortfarande övar balans. 

Längst fram på brädan kan den antingen vara rundad eller spetsig. Detta avgör hur snabbt du rör dig längs vattenyta. Med den spetsiga modellen rör du dig snabbt längs ytan och passar för motionspaddling. Den rundade kortare modellen är lite enklare och passar för alla oavsett vilka förkunskaper du har.

Prisvärd stand up paddle

Beroende på vilket budget du har kan du hitta olika prisklasser på SUP. För dig som vill testa på SUP, kan det vara bra att kolla efter enklare modell. Prisspannet ligger på ungefär 2000 till 35 000 kronor. Brädan säljs ofta med olika tillbehör så som paddel, fena, lina, pump (om den är uppblåsbar) och förvaringsväska.


Redaktionen
Spanien.se
Innehåll i denna artikel

Artiklar

Hyra hus i Spanien – välj Mallorca, Marbella eller Gran Canaria

Hyra lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Mallorca

Köpa hus i Spanien – Mallorca, Marbella eller Torrevieja

Solskydd och solkräm – så hittar du rätt

Hyra bostad i Spanien

Att tänka på inför Spanienresan – 7 tips

Hyra hus i Málaga och på Costa del Sol

Hyr lägenhet i Calella de Palafrugell

Weekendresor till Spanien – shoppa i Barcelona eller sola på Mallorca

Köpa lägenhet i Spanien – Marbella, Torrevieja eller Gran Canaria?